2017.10.23

LUIZ RONALDO
(Kardos László írása) 

- Fenomeno, a brazil beteg -

Ronaldo 1976. szeptember 18.-án született, de édesapja csak négy nappal később tudta kifizetni az ilyenkor szokásos illetéket, ezért szeptember 22.-én lett anyakönyvezve. Rio de Janeiróban. Bento Ribeiróban, Rio külvárosában nőtt fel, rendkívül szerény körülmények között. Édesanyját Soniának, apját Nelionak hívják, egy bátyja (Nelinho), és egy nővére (Ione) van. Családtagjai csak Dadadonak hívják. Iskolába nem szeretett járni, annál is inkább, mivel igen hamar megfertőzte a fociláz, kedvence a remek brazil csatár, Zico volt.

Pályafutása (1988) legelején a Valqueire Tenis clube teremlabdarúgó csapatban játszott, sokszor kapust. A kis Ronie eldöntötte, a fociból szeretne megélni, és ezért mindent meg is tett. Első lépésként csapatot „váltott”, a Social Clube de Ramos (1989-90) edzéseit kezdte látogatni. Kivételes tehetségét hamar felismerték a São Cristovão (1990-1993) játékos megfigyelői, és megkötötték vele első profi szerződését. A São Cristovão ekkor Rio állam bajnokságának másodikosztályában szerepelt. Ronaldo kész volt mindent feláldozni a profi karrierje érdekében, olyannyira, hogy 1991-ben ott is hagyta az iskolát. Cristovão város felnőtt csapatában 54 mérkőzésen 36 gólt lőtt. 1993-ban az ifi válogatott színeiben a Dél-Amerika kupa győztese, és gólkirálya 8 találattal! Ennek hatására felfigyeltek rá a nagy brazil klubcsapatok is, bőven választhatott a remek ajánlatok egész sora közül:

1993-ban Brazília egyik legjobb klubjába, a Cruzeiroba igazolt. Május 25.-én játszotta első mérkőzését a kék-fehéreknél, góllal debütált! Első szezonjában bombaként robbant be a köztudatba, remekül teljesített, 14 bajnoki meccsen 12 gólt lőtt! A klub színeiben brazil kupagyőztes, igaz a döntőben nem lépett pályára. Teljesítményével annyira lenyűgözte a brazil szakembereket, hogy Carlos Alberto Parreira akkori szövetségi kapitány behívta az argentinok ellen készülő válogatott keretbe, és 1994. március 23.-án be is mutatkozhatott a brazil nemzeti válogatottban. Ebben a szezonban Ronie 60 tétmérkőzésen játszott, és ezeken 58 gólt szerzett! Szinte minden sorozatban gólkirály lett: az állami bajnokságban, a Libertadores-kupában, és a Brazil kupában.is! Ekkor már a brazil futball egyik legnagyobb ígéretének tartották, ennek megfelelően Parreira be is nevezte az amerikai világbajnokságra. Brazília válogatottja ugyan begyűjtötte történetének negyedik vb címét, de Ronaldo egyetlen percnyi lehetőséget sem kapott.

A világbajnokság után Ronaldo a holland PSV Eindhoven csapatához igazolt, mintegy 6,5 millió dollárért. A holland csapat Romario pótlására szemelte ki az ifjú csatárt, aki nem tétlenkedett, az 1994/95-ös idényben 33 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, és ezeken 30 gólt ért el! Nem meglepő, teljesítményével kiérdemelte a holland liga gólkirályi címét! A következő idényben kisebb-nagyobb sérülésekkel, és fáradsággal is viaskodott, ezért mindössze 13 mérkőzésen tudott pályára lépni, 12 gólt rúgott! A PSV megnyerte a Holland-kupát, ezzel Ronnie egy újabb címet zsebelhetett be! A fiatl brazil klasszis ismét nagy lépésre szánta el magát, a spanyol Fc Barcelona csapatához igazolt, több mint 20millió dollárért! Barcelonában igazi klasszisként köszöntötték, de a szezon elején egy olimpiányi időre le kellett mondaniuk új tehetségükről: 
Az 1996-os atlantai olimpián bronzérmet nyert, amit nem csak ő, hanem az egész brazil közvélemény csalódásként értékelt. (Ekkoriban szárnyra kelt Dadadóról egy nagyon buta, nehezen hihető pletyka: A brazil támadó egy meccs alkalmával annyira izgult a mérkőzés kimenetelét illetően, hogy muszáj volt könnyítenie magán. A gond csak annyi volt, hogy folyó ügyeit állítólag (!) a futballpályán végezte. Erről azonban nem készült fénykép)

Az 1996/97-es idényben gránátvörös-kékben olyan fantasztikus teljesítményre volt képes, amit azóta is Ronaldo legjobb idényeként tartanak számon. Hihetetlen robbanékonysága, cselei, gólérzékenysége sokkolta az európai futball közösséget. Ez alatt a röpke egy év alatt vitathatatlanul a világ legjobb játékosává nőtte ki magát! 1996-ban második a France Football aranylabda szavazáson, de a Fifa szavazáson első lett!. A katalán klub színeiben harminchét bajnoki mérkőzés alatt harmincnégy gólig jutott, ezzel újfent kiérdemel egy gólkirályi címet és az európai aranycipőt! A Barcelonával megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját, amely sorozatban hét meccsen öt gólt lőtt. Még ebben az évben neki ítélik a legjobb utánpótláskorú focistának járó Bravo-díjat! Azonban nem tud megragadni a katalán fővárosban, elcsábítja az olasz Fc. Internazionale által kínált álomfizetés, és az, hogy az Internazionale nagyszabású álmokat dédelget!

Az Internazionaléban eltöltött közel öt év alatt Ronaldo egyaránt megjárta a poklot és mennyországot. Ronie az Interben is kedvenc mezszámában játszhatott, a 9-es számúban, amit a chilei Zamorano bocsátott rendelkezésére. Fenomeno az első Serie A-ban eltöltött idényében 32 mérkőzésen lépett pályára, 25 gólt szerzett. Ronaldo fantasztikus formában focizta végig az idényt, a világ tátott szájjal csodálta, ahogy az Inter végigveri a világot (Uefa-kupát nyert az Interrel), a világ legjobb játékosa a Fifa választásán, 1997 telén a brazil válogatott színeiben a Copa-Am

erica győztese, a France Football és a World soccer szerint az év játékosa, a Kondföderációs-kupa győztese. Ronaldo tehát fantasztikus játékossá, minden idők egyik legjobbjává vált, akit mindenki szeret mindenki elismer. Ronie ezekben az időkben élvezte az életet, Ferrarival járt, minden televízióban és a bulvársajtóban állandó témává vált, mindössze 21 évesen!

1998-ban a franciaországi világbajnokságra nagy reményekkel érkezik. Brazíliát, a címvédő együttest most is nagy esélyesként emlegetik, elsősorban Ronaldo miatt. A világbajnokság nyitómeccsén Skócia legjobb labdarúgói találkoztak a brazilokkal. Hamar kiderült, a dél-amerikaiak csúcsformában vannak, a 4. percben Carlos Cesar Sampaio (Ana Sato Kogyo) révén vezetést is szereztek. A papírforma azonban borulni látszott, amikor a skótok tizenegyeshez jutottak. John Collins a 38. percben magabiztosan értékesítette a büntetőt. A második félidőben aztán kis szerencsével a Seleção begyűjtötte a három pontot. Ronaldo végig a pályán volt, közepes teljesítményt nyújtott. A csoport második körében Mario Zagallo csapata Nantes-ban lépett pályára, Marokkó ellenében. A brazilok újfent gólt tudtak elérni a találkozó elején, Ronaldo a 9. percben talált Driss Benzekri kapujába. Ezt a találatot követte Rivaldo és Bebeto gólja, a 46., illetve az 50. percben. A harmadik találat előkészítője az egész meccsen jól, attraktívan játszó Ronaldo volt. A csoport utolsó találkozóján Norvégia a továbbjutásáért küzdött a csoport elején tanyázó brazil válogatott ellen. Nagy párharcot hozott a találkozó, egészen a 78. percig eldöntetlen volt az állás. Ekkor jött Bebeto, és megszerezte a vezetést. Norvégiának ezek után nem volt veszíteni valója, Egil Olsen csapata mindent egy lapra téve rohamozta Taffarel kapuját. Tore Andre Flo és Kjetil Rekdalrévén a skandináv ország az utolsó pillanatokban megfordította a mérkőzést! A Brazil válogatott ennek ellenére is csoportja első helyén végzett, de lendületük megtörni látszott. A kieséses szakasz első fordulójában Brazília egy másik dél-amerikai csapattal találkozott, a Zoamorano és Salas fémjelezte Chilével. Cesar Sampaionak, és Ronaldonak is sikerült duplázni, amire csak Salas tudott válaszolni. (Ronaldo első gólját tizenegyesből szerezte az első félidő hosszabításában.)

1998 július 3-án a világbajnokság negyeddöntőjében Brazília-Dánia, Franciaország-Olaszország, Argentína Hollandia és Horvátország-Németország összecsapásokra került sor. A meccsek hihetetlen izgalmakat hoztak: Olaszország büntetők által hullott el, Hollandia a 89. percben lőtte tovább magát, és Horvátország tönkreverte a németeket! Brazília is nyögvenyelősen jutott tovább, 2. percben Jorgensen jutatta előnyhöz az északiakat. Szűk félóra múltán az eredményjelzőre már Bebeto és Rivaldo neve is felkerült. Ronaldo mindkét gólban bőségesen benne volt, ő osztotta ki minkét assistot. Brian Laudrup az 50. percben egyenlíteni tudott, mindkét gárda teljes erőbedobással küzdött! 10 perccel később Rivaldo újabb gólt lőtt, eldöntve ezzel a továbbjutás sorsát. A brazilok tehát nagy harcban, de bejutottak az elődöntőbe, ahol a Holland válogatottal kellett megküzdeniük. A harc korántsem ígérkezett könnyűnek, olyan játékosok alkották a narancsosok keretét, mint Patrick Kluivert (Ac Milan), Bergkamp (Arsenal), Phillip Cocu (PSV), Seedorf (Real Madrid), és a de Boer testvérek (Ajax.). A mérkőzés az első félidőben nagy küzdelmeket hozott, gólt azonban nem. A második játékrész legelején a legnagyobb csillag ismét megvillantotta tudását, Ronnie megszerezte negyedik gólját a világbajnokságon. Erre a találatra sokáig nem érkezett válasz, a hollandok számára már elúszni látszott a meccs, de a 87. percben Kluivert góljával az utolsó pillanatban feltámadtak a hollandok! Az 54 ezer néző plussz 30 perccel lett megajándékozva, ahol azonban nem született gól. Ali Bujsaim játékvezető a tizenegyes pontra mutatott, jöhetett tehát a büntető pátbaj. Ronaldo állt oda elsőként, magabiztosan, gond nélkül értékesítette saját rúgását. Nem úgy, mint Phillip Cocu és Ronald de Boer. Mindketten hibáztak, ezzel 4-2 arányban a dél-amerikaiak nyerték a párbajt. A másik elődöntőn a házigazdafranciák igen küzdelmes meccset játszottak a Horvát válogatottal. 80 ezer ember lehetett tanúja annak, amint Lilian Thuram két gólt szerzett, és ezzel megfordította a mérkőzés alakulását. Hatalmas tett volt ez tőle, sem előtte, sem utána nem szerzett gólt a válogatottban.A döntőbe tehát a házigazda Franciaország és a címvédő Brazília válogatottja jutottak be. Mindenki hihetetlen izgalmakra számított, világklasszis teljesítményekre mindkét oldalon, öldöklő iramra, tehát a nagybetűs „FOCI”-ra! A várt izgalmak azonban elmaradtak, a franciák 3 gólt szereztek, Zidane a 28. és a 45. percben volt eredményes, ezekre a brazilok képtelenek voltak válaszolni. A végén Petit rakta fel az I-re a pontot, beállítva ezzel a 3:0-s végeredményt. Brazília az egész meccs folyamán „labdába sem rúgott”, játékuk indiszponált, feltűnő hibákat követtek el. A futballközvélemény kissé csodálkozott ezen, de nem tulajdonítottak neki nagy jelentőséget, mindenki inkább az újdonsült világbajnokokkal foglalkozott, akik történetükben először, ráadásul hazájukban nyertek vb címet! Pár hét múlva kiderült azonban, Ronaldo rosszul lett a mérkőzés napján, és ez kihatott az ez eglsz csapat teljesítményére. Hogy megértsük mi zajlott le a dél-amerikaiak fejében, vegyük végig az aznapi eseményeket:

1998. július 12, délután 16 óra. A lésigny-i Grande Romaine kastélyban a brazil válogatott játékosok mindannyian a szobájukban vannak, ki a silverstone-i Forma 1-es futamot nézi a tévében, ki sziesztázik. Roberto Carlos is tévézik, szobatársával, Ronaldoval. A futam közepe táján a csatár egyszer csak rángatózni kezdett, fokozatosan elvesztette eszméletét. Roberto Carlos ordítva rohant ki a szobából: „segítség, segítsetek!” A kiabálásra először Edmundo, Giovanni, és Rivaldo figyeltek fel, nem sokkal később Dunga is Ronaldoék szobájába sietett! Mindannyian elborzadva, tehetetlenül nézték, amint Ronaldo meztelen felsőtesttel vonaglik a padlón, tágra nyitott szemekkel ugyan, de semmibe meredő tekintettel, habzó szájjal próbál meg visszatérni az életbe. A szakemberek közül elsőként Joaquim Da Matta orvos érkezett a helyszínre, aki egyetlen másodpercet sem vesztegetett: azonnal a játékos szájába tömött egy törülközőt, nehogy Ronnie lenyelje a saját nyelvét! Az epilepsziás roham bő két percig tartott, de mire Lido Toledo, a csapat orvosa megérkezett, addigra Ronaldo már jobban lett, visszanyerte eszméletét. Azonnal kórházba szállították, ahol több órás vizsgálatoknak vetették alá. Arra azonban, hogy mi okozta ezt a rosszullétet, a mai napig sem derült fény. A játékost visszavitték a szállodába, mindössze egy óra pihenőt kapott, utána őt is a csapat többi tagja után küldték a Stade de France-ba. A brazil keret tagjai ezekben az órákban aligha tudtak a vb döntőre koncentrálni, tanácstalanul, türelmetlenül várták a társukról szóló híreket. Amikor Roniet betámogadták az öltözőbe, mindenki fellélegzett, ám abban a pillanatban kizártnak tartották, hogy 50 perc múlva ő is ott lesz a pályán. Ezt maga Ronaldo sem gondolta, hiszen helyettesének, Edmundónak sok szerencsét kívánt. Amikor a csapat kivonult a játéktérre, mindenki együttérzését fejezte ki a még mindig üveges szemű Ronienak, ő pedig sok szerencsét felkiáltással viszonozta ezt! Az események azonban újabb fordulatot vettek: A CBF elnöke válságstábot hívott össze, amelyen a csapat orvosai és vezetői vettek részt. A stáb egyetlen kérdés miatt gyűlt össze: játsszon-e Ronaldo? A tanácskozás döntésének eredményére minden illetékes másképp emlékszik vissza. A vezetők szerint Ronaldo önként vállalta a játékot, a játékos apja azonban másképp emlékszik a történtekre: fia állítólag bevallotta neki, hogy Zagallo valósággal kényszerítette a pályára lépésre. Kétség nem fér hozzá, Ronaldo úgy játszott, hogy tulajdonképpen nem is játszott, sőt: az egész csapat fél szemmel a meccs minden percében őt leste, mikor lesz rosszul. Mióta kiderült, Ronienak tényleg epilepsziás rohama volt, mindenki arra kiváncsi, vajon mi is okozhatta a rosszullétet. Az illetékesek a játékos fáradtságára, a rá nehezedő stressz hatására fogják a történteket, ám semmi konkrétumot nem említenek. Mindent megtesznek, hogy az események teljes felfedésére soha ne tudjon fény kerülni.  Az utóbbi években az is napvilágot látott, hogy a játékos térdét végig injekciózni kellett, hogy játszhasson. Valószínűsíthető, hogy ez a fájdalomcsillapító készítmény mellékhatása okozta a borzalmas rosszullétet. A kezelés tényét a csapat akkori orvosa Toledo máig tagadja, nem nagy sikerrel, hiszen ezt maga Ronaldo is beismerte! Persze azonnal nekiszegezték a kérdést, hogy mi volt a készítmény neve, de Toledo azt állítja, már nem emlékszik rá.

Ezzel gyakorlatilag nyílván valóvá tették, hogy a selecao egész vezetése a vb teljes időtartama alatt megpróbálta eltitkolni Ronaldo állapotának súlyosságát, a vélhetően a szponzorok hatására.

A döntőt tehát elvesztette a brazil csapat, de nyert egy életet. Ronaldo hosszú hónapokra kidőlt a sorból, térdsérülése kiújult. Az Inter nagyon rossz állapotban kapta vissza őt. Mély depresszióba esett, az immunrendszere legyengült, több kilógrammal könnyebb lett a kelleténél. Az 1998/99-es szezonban az olasz klub majdnem ötven tétmérkőzést játszott, Ronnie mindössze 19-en szerepelt, ám ezeken 14 gólt rúgott! Tehát sérülten, rossz lelkiállapotban is segítette a csapatot góljaival, jó játékkal. Ám nem tudott kivergődni sérüléseiből, térdének állapota egyre rosszabbá vált. Az Inter a 8. helyen végzett a bajnokságban, 14 alkalommal pont nélkül hagyhatták el a játékteret, edzők váltották egymást.

Egy dolog volt biztos az Inter háza táján: mindenki Ronaldo visszatérésében látta a krízisből kivezető utat. Erre azonban várni kellett, a 99/2000-es idényben a Serie A-ban csak 7 meccsen lépett pályára a brazil fenomén, 3 gólt számlált ezeken. A csapat immár Lippi vezetésével a negyedik helyre volt képes. Ronaldo pályafutása mélypontra került. Hosszú hónapokig lábra sem bírt állni, fizikálisan és mentálisan is rohamosan gyengült, még labdára néznie is tilos volt! A 2000/2001-es idényt teljes egészében kihagyta, egyetlen percet sem töltött futballpályán. Térde még egy rövid séta után is nyilallóan jelezte, nincs kész a visszatérésre. Ronnie sok időt töltött Brazíliában családjával, barátaival, ám minden gondolata Európába húzta őt. Még mindig fájó emlék volt számára a franciaországi világbajnokság, és az Interbe is szeretett volna már visszatérni. Ezért elhatározta, a következő vb-re teljesen felépül, nagy győzelmekhez segíti klubcsapatát, és újra ő ül majd a labdarúgás trónján! Elhatározása megvalósítása érdekében nagyon keményen dolgozott, a 2001/2002-es évadban 10 mérkőzésen szerepelhetett a milánói csapat kék-fekete dresszében, 7 találatot jegyezve. Sérülései azonban továbbra is rendre kiújultak, de már korántsem tűntek olyan súlyosnak. Izmai regenerálódtak, térdének jót tett a majd egy éves pihenő, lelkivilága is rendeződni kezdett.

Az Inter Hector Cúper vezetésével a bajnokságban a harmadik helyre volt képes, a legtöbb győzelmet aratta a Serie A mezőnyében, a második legtöbb gólt rúgta. Az Inter jó formája az utolsó 5 fordulóban igencsak meggyengült, mindössze 7 pontot szerzett a csapat, kikaptunk például az Atalantától, és a játék látványossága is visszaesett (szinte teljesen). az utolsó fordulóba a tabella éléről kezdett bele az Internazionale, a római kékekkel, a Lazióval mérkőztünk. A bajnoki címre még 3 együttes is pályázott, rajtunk kívül a Juventus és az As Roma. Szinte mindenki borítékolta az Inter bajnoki címét, mondván a Lazio biztos, hogy egy esetleges győzelemmel nem segíti hozzá városi riválisát egy bajnoki címhez, ezért inkább „odaadják” a bajnoki címet a milánói kék-feketéknek. Ámde nem így történt: az Inter egy nagy pofonba szaladt bele, 4-2-re kikaptak, Ronaldo összeveszett Cúperrel, a csapat összeomlott, a szurkolók fejeket követeltek, a drukkerek randalíroztak, a játékosok sírtak. (Ronaldot az argentín mester a mérkőzés hajrájában lecserélte. Ronaldo váratlanul reagált a történtekre: leült a kispadra, és mint egy kisgyermek, úgy zokogott. Talán a felgyülemlett stressz, vagy a nagy csalódottság hatására). A bajnokságot végülis a Juventus nyerte, történetük során huszonhatodszor, örömet okozva ezzel Torinónak, és bánatot Milanónak.  

Ronaldo azonban már teljesen egészségesnek számított, meghívót kapott a brazil válogatott ázsiai túrájára. Ez a túra azért volt különleges, mert a tizenhetedik labdarúgó világbajnokság elnevezést kapta. A brazil válogatott a C jelű csoportba került, Törökország, Costa Rica és Kína társaságában. A brazilok első mérkőzésére 2002. június 3.-án került sor, Törökország válogatottja volt az ellenfél. A mérkőzést 2-1 arányban nyerte a dél-amerikai csapatat, igaz vitatott körülmények között. A vezetést Hasan Sas szerezte meg az első félidő hosszabbításában. A 49. percben jött a válasz, a kezdőként pályára lépő Ronaldo volt eredményes. Aztán a 86. percben egy vitatható tizenegyest értékesített Rivaldo. Ha nehezen is, de begyűjtötte a selecao a három pontot. A következő mérkőzés már jóval egyértelműbb brazil sikert hozott, a válogatott negyedik gólját Ronaldo az 54. percben szerezte, beállítva ezzel a végeredményt. Kína részéről nem érkezett válasz. Ronaldo most is, mint az előző meccsen, 72 percet töltött a pályán. Az utolsó csoportmeccs gólzáport hozott, 2 Ronaldo gól a meccs elején adta meg az alaphangot. Ronie a 61. válogatottságán egész végig pályán volt. Ekkor már egyáltalán nem küszködött sérüléssel. Brazília a kieséses rendszer első körében a belga válogatottat kapta ellenfélül. A két csapat közötti különbség a kezdőrúgástól látszott, ám az európai csapat derekasan küzdött. A 66. percben Rivaldo szerzett vezetést, ám a végeredményt Ronaldo állította be a 87. percben. A brazilok tehát tovább meneteltek a döntő felé, csak úgy, mint, 4, illetve 8 évvel ezelőtt. A negyeddöntőben Brazília Európa egyik legerősebb válogatottjával találkozott: Angliával. Az első félidőben Michael Owen és Rivaldo volt eredményes, majd a második félidő elején David Seaman veterán kapus emlékezetes hibájának köszönhetően Ronaldinho állította be a végeredményt. Ronaldo 70 percet töltött a pályán. Az elődöntőkben Németország – Dél Korea, és Törökország – Brazília mérkőzést játszottak. A négyes három résztvevője is nagy meglepetésre került a finálé küszöbére, a szakemberek itt már biztosra vették a dél-amerikaiak végső diadalát. Ehhez azonban túl kellett lépni az időközben bombaformába lendülő törökökön. 61058 néző lehetett tanúja ennek a küzdelmes, és feszültséggel tele lévő meccsnek, amit végül Ronaldo gólja döntött el. A 48. perc harminckettedik másodpercében Gilberto Silva passzát váltotta gólra, ezzel bejuttatva a válogatottját a döntőbe! Az ellenfél Németország válogatottja lett, mivel Ballack góljával végre sikerült kiütni a botrányos sikereket arató ázsiai válogatottat.

2002. június 30. Yokohama. 69029 néző váltott jegyet a tizenhetedik labdarúgó világbajnokság döntőjére. A brazilok 9-ese ismét a kezdőben találta magát, ám most teljesen rendben volt (nem úgy, mint 4 éve). Az első félidőre kissé ráült a hatalmas tét, épp ezért gól sem született. A 66. percben aztán megtűnt a gólcsend, ki más, Ronaldo szerzett vezetést a dél-amerikaiaknak. A 77. percben Collina ismét a kezdőkörre mutatott, ismét Ronaldo vette be Kahn kapuját. Roniet a 90. percben Denilson váltotta, mindenki megtapsolta, (még a német szurkolók is!) elismerve ezzel csodálatos világbajnoki szereplését. A világküzedelmek gólkirálya lett 7 találattal! Ronie 2 világbajnokságát ünnepelte ezekben a napokban.

Augusztus 16.: „Nem akarok az Interben maradni!” Mindez Ronaldo szájából hangzik el. És nem is maradt! Augusztus 30.-án a brazil támadó aláírja szerződését, ami 5 évre köti a spanyol Real Madridhoz. 2002október 5.-én mutatkozik be új csapatában, a 65. percben beállva két gólt rúg az Alavés elleni spanyol bajnokin, megalapozva ezzel további pályafutása sikerét! A királyi gárda színeiben a bajnokságban három év alatt 96 mérkőzésen lépett pályára, 68szor zörgette meg az ellenfelek hálóját, mindvégig szenzációs idényt produkálva. A 2002/2003-as idény spanyol bajnoka, a 2003-as Spanyol szuperkupa győztese, világkupa (2002) és európai szuperkupa (2002) győztes. A 2005/2006-szezon a negyedik fehér mezben töltött éve, ám mostanában megint sérülékenyebbé vált, és a Real Madrid sem igazán találja formáját. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a világbajnokságra újra csúcsformába lendül.

Ronaldo fiatal kora ellenére már örökre beírta magát a futball történelemkönyvébe, mint minden idők egyik legkiválóbb játékosa. Nem csak a múlt, a jövő is előtte áll, biztosak lehetünk benne, még jó néhány eget rengető sikerben lesz része.

 
Legutóbbi mérkőzés:

Serie A TIM
15.forduló
12.02. 20.45
Napoli


NAPOLI
3

(Zielinski, Hamsik, Insigne)


INTER
0

(-)


Következő mérkőzés:

Európa Liga
6.játéknap
12.08. 21.05
Milano


INTER


S.PRAHA

Sérült: Andreolli

Eltiltva: senki

Sárga lapos: senki

Tabella:Szavazások
Elégedett vagy az edzőváltással?
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ki olvas minket
Oldalainkat 5 vendég böngészi