2018.06.20

LOTHAR MATTHAUS
(Kardos László írása) 

 
Danke, Herr Matthäus

Lothar Herbert Matthäus 1961. március 21-én született Erlangenben. Kilenc évesen kezdett el focizni, a lakóhelyéhez közel eső Fc Herzogaurauch csapatában. Tíz évesen kapta meg élete első profi szerződését. Lothar annyira kitűnt tehetségével, hogy 1979ben a német ifi válogatottban a szövetség kilenc mérkőzés lejátszására kötelezte. Mint végül kiderült, az ifjú német csillag jó döntést hozott, amikor vállalta a fellépéseket, hiszen remek játékának, és két rúgott góljának köszönhetően még abban az évben leszerződtette a német első osztályban szereplő Borussia Mönchengladbach, német átigazolási rekordnak számító 1millió dollárnyi márkáért.

A Német válogatottban 1980ban, Itáliában debütált, a Hollandia elleni EB csoportmeccsen. Az Európa Bajnokság végül az NSZK győzelmével végződött, és Matthäus eddigi pályafutása legnagyobb sikerét ünnepelhette (19évesen!), megalapozva ezzel későbbi nemzetközi hírnevét. A döntő 1980. június 22.-én Rómában, az Olimpiai stadionban, 48000 néző előtt került megrendezésre, Lothar azonban csak a pálya széléről nézhette társai remek produkcióját, Jupp Derwall szövetségi kapitány nem jelölte a kezdőbe. Döntését azonban aligha bánhatta meg, hiszen  a Német válogatott 2-1 arányban egy igencsak izgalmas mérkőzésen megszerezte történetének második Európa bajnoki címét. A győztes EB után Lothar kirobbanthatatlan tagja lett a Borussia Mönchengladbach csapatának, ahol öt évet töltött el, rendre hozva világklasszis formáját.

Az 1982.-es Spanyolországban megrendezett világbajnokságon Matthäus mindössze két csoportmérkőzésen kapott lehetőséget, mindkétszer csereként. A németek azonban Matthäust nélkülözve is a döntőig meneteltek, ahol minden idők egyik legjobb olasz válogatottja állta útjukat. A többek között Zoff, Gentile, Bergomi, Tardelli, Oriali, Conti, Rossi, Graziani, Altobelli fémjelezte válogatott a második félidőben szinte átgázolt a Nazionalelfen, Rossi, Tardelli és Altobelli góljára mindössze Breitner tudott válaszolni.Lothar Matthäus így világbajnoki ezüstérmet „ünnepelhetett”, mindössze huszonegy évesen!

Ennek köszönhetően felfigyelt rá Bajorország topcsapata, a Bayern München. 1984ben le is igazolták. A bajoroknál sorozatban háromszoros bajnok (1985-87), és Német DBF kupa győztes (1986).

1984-ben a címvédő nyugatnémet válogatott csúfosan leszerepelt: A nyolcas döntő második négyes csoportjában NSZK, Portugália, Románia, és Spanyolország kapott helyet. Ebben a csoportban az utolsó forduló döntött mindkét továbbjutóról. Az NSZK-nak egy döntetlen is elég lett volna a spanyolok ellen az elődöntőbe jutáshoz. A nyugatnémetek azonban igencsak ráfaragtak arra, hogy döntetlenre játszottak. Mecado az utolsó pillanatban befejelte Carrasco beadását, ezzel a spanyolok mehettek tovább. Matthäus mindhárom csoportmeccsen játszott, ebből kétszer kezdőként. Ezen a három mérkőzésen a nyugatnémetek mindössze két gólt tudtak elérni, azt is egyetlen mérkőzésen, egyetlen ember (Rudi Völler).

Az elkövetkezendő bő négy évben a még mindig szemtelenül fiatal, univerzális játékos szorgalmának és tehetségének köszönhetően a világsztárok közé emelkedett. Hazájában már mindent megnyert, amit csak lehetett, sőt, teljesítményét a német szakírók is nagyra értékelték, olyannyira, hogy a négy évből kétszer a Liga legjobb játékosává választották.

Az a tény, hogy a mexikói világbajnokság (1986) a tizenharmadik a sorban, az NSZK válogatottjának nem hozott szerencsét. A nyugatnémetek tízese ekkor már Lothar Matthäus volt, és minden mérkőzésen pályára is lépett, ezeken egy gólt szerzett, Marokkó ellen, a nyolcad döntőben szabadrúgásból. (a mérkőzés egyik partjelzője Németh Lajos volt) A negyed döntőben az NSZK a házigazda Mexikóval került össze. A védekező, egymástól félő együttesek semmi kockázatot sem vállalva játszották végig a mérkőzést, amelyet végülis csak tizenegyesek útján tudtak eldönteni. Lothar a harmadik német rúgó volt, és megynerő magabiztossággal értékesítette a „büntetőt”. A németek végül 4-1 arányban nyerték a tizenegyes párbajt, ezzel megint átléptek egy lépcsőfokot! Az elődöntőben a Francia nemzeti tizeneggyel találkozott Matthäus csapata. A találkozót a nyugatnémetek meglehetős könnyedséggel nyerték meg, Brehme és Völler góljaival. Érdekesség, hogy Völler csereként állt be az 58.-ik percben, a már 31éves Inter csillag, Karl-Heinz Rummenigge, a csapat kapitánya helyére.

A döntőben a kor két legerősebb válogatottja, Argentína és az NSZK viaskodott a világbajnoki címért. Lothar Matthäus a 21.-ik percben sárga lapot kapott, erre az Argentínok góllal válaszoltak Jose Luis Brown (Boca Juniors) révén. Az állás az 56.-ik percig nem változott, de ekkor Jorge Valdano (Real Madrid) kétgólosra növelte a dél-amerikaiak előnyét. A németek azonban soha nem adják fel! Rummenigge gólja után még volt húsz perc, az európai válogatott számára újra felcsillant a remény! A 81.-ik percben megtörtént, amire bő fél órával azelőtt még a legvérmesebb német szurkolók sem számítottak! Rudi Völler kiegyenlített Thomas Berthold passzát követően! Hihetetlen! Senki sem számított ekkora fordulatra, még talán maguk Beckembauer játékosai sem! De a meccsnek még korántsem volt vége, bőven tartogatott még izgalmakat. A végső sípszó előtt hat perccel Jorge Burruchaga (Fc Nantes) Maradona csodás szöktetését gólra váltva eldöntötte a találkozót. Lothar Matthäus részese lehetett minden idők egyik legszínvonalasabb világbajnoki mérkőzésének, ezzel begyűjtötte második vb ezüstjét!

1987-ben a Bajnokcsapatok Európa Kupájában a Bayern egészen a döntőig menetelt, ahol a portugál Fc Porto csapatával találkozott a bécsi Praterben. A mérkőzésre közel hetvenezer ember volt kíváncsi, mondani sem kell, szinte mindenki a bajorokért szorított. Lothart hihetetlen szeretet övezte, a meccs előtti utolsó edzésen percekig felállva tapsolta a közönség! Maga a mérkőzés azonban korántsem sikerült jól a németeknek. A Porto két perc alatt fordította meg a Bayern előnyét, szertefoszlatva ezzel Lothar egyik nagy álmát!

Egy évvel később Milánó sztárcsapata, az Fc Internazionale csábította el a Bayern Münchenből, mintegy 3,6 millió dollárért! Matthäus nem titkolt szándéka volt a kék-feketékkel egy nagy nemzetközi siker elérése! Az Inter a még mindig csak 27éves német labdarúgó érkezésének első évében  bajnok lett, , Trapattoni sikercsapatot csinált az addig inkább csak vergődő, önmagát kereső gárdából! 26 bajnoki győzelmet számlált a csapat, ezek jórészében erősen benne volt a német 10es keze! Ugyanebben az évben az olasz szuperkupa is az Inter vitrinébe került! A pályán remekül megértette magát a társaival, a városban azonban nem lelt otthonára.

Az 1989-90es szezonban a csapat csak a harmadik helyre volt képes az olasz bajnokságban, de Trap fiai a következő évadban mindenért kárpótolták a kék-feketék szurkolóit! Az Inter elnyerte fennállása első Uefa kupáját! A negyeddöntőben az Atalantán, az elődöntőben a Sortingon léptek át. A döntő meccseken (akkor két meccs döntött a serlegről) a Roma csapata ellen játszott az Inter, az első összecsapáson 2-1 arányú győzelem, a másodikon 1-0 arányú vereség volt a csapat mérlege, ámde ez is elégnek bizonyult a trófea magasba emeléséhez! Lothar Matthäus karizmatikus egyéniségévé vált a Milánói gárdának, 115 Seria A mérkőzésen 40 gólt ért el!

Az 1990-es világbajnokságot minden bizonnyal Lothar Matthäus valószínűleg sohasem felejti el! Az NSZK első meccsére Milánóban, a San Siroban került sor, Jugoszlávia ellen! A német csapatban három Inter játékos is kezdőként léphetett pályára! Andreas Brehme, Jürgen Klinsmann és Lothar Matthäus, aki ráadásul a csapatkapitány is volt! A közönség hatalmas üdvrivalgással köszöntötte a három csillagot, akik inmár nem csak hazájukért, hanem az Inter „becsületéért” is küzdöttek! Brehme kiosztott két gólpasszt, egyet Klinsmannak, egyet Völlernek, de a mérkőzés alaphangulatát Lothar adta meg 29.-ik percben szerzett góljával! Matthäus a következő találkozón is betalált, az Egyesült Arab Emirátusok ellenében! A következő, immár kiesési rendszerben zajló találkozó szinte már nem is válogatott, inkább Milánói házi-háborúvá alakult át! Az NSZK Hollandiával találta szemben magát, ahol szintén három milánói sztárjátékos szerepelt, mindössze egy különbséggel: Rijkaard, van Basten, és Gullit az Ac Milan együttesét erősítette! A „milánói rangadót” Lotharék nyerték, Klinsmann és Brehme góljaira egyetlen Milanos sem tudott válaszolni, de Ronald Koeman a találkozó utolsó percében szépíteni tudott. A meccs néhol durva, és futballhoz nem méltó eseményeiről is híres, hírhedt! A német kapitány egy sárga lappal „járult hozzá” az NSZK sikeréhez, amit 74 559en tekintettek meg.

A következő körben a nyugatnémetek Csehszlovákiát kapták ellenfélül, a kapitány ezen a meccsen sem tétlenkedett! A 24.-ik percben, higgadtan értékesített egy jogos büntetőt, kialakítva ezzel a végeredményt! Az elődöntőkben Olaszország-Argentína és NSZK- Anglia mérkőzéseket rendeztek. Mindkét találkozón tizenegyesek döntöttek, az olaszok kiestek, a nyugatnémetek bejutottak a döntőbe. Az azzurrik tizenegyeseit Roberto Donadoni és Aldo Serena is elhibázta, ezzel szertefoszlatva egy egész nemzet álmát! Az NSZK-nak azonban több szerencséje volt! A rendes játékidőben 1-1 volt az állás, amit Brehme és Lineker alakított ki. A tizenegyeseknél Stuart Pearce (N. Forrest) és Chris Waddle (Oly. Marseille) is hibázott, míg a németek (Lothar Matthäus is értékesítette büntetőjét) magabiztosak voltak!

A döntőben mindhárom Inter játékos a kezdőbe volt jelölve. A mérkőzés bővelkedett mindenben, amit csak egy focimeccsen el tudunk képzelni, csak egy dolognak volt híján a majd 80000 néző! Gól, csak egy esett! A 85.-ik percben Brehme tizenegyesből talált be az akkor már kettős emberhátrányban lévő Argentin válogatott kapujába! Lothar Matthäus, a kapitány, élete legnagyobb sikerét érte el aznap este Romában! Két ezüst után végre beteljesült álma, és ő maga emelhette magasba a trófeát, bebizonyítva ezzel mindenkinek, hogy ő a világ legjobbja!

1990-ben Németország, Európa (aranylabda), és a világ (Fifa-Adidas) legjobb labdarúgójává választották, mi több, a világ legjobb sportolója címet is kiérdemelte! 1990-ben az NSZK lett az év legjobb csapata, amit Lothar hatalmas elismerésnek tart! 1991-ben szintén a Fifa legjobbja!

1992-ben Lothar búcsúzik az Intertől. Elmondása szerint arra volt a legbüszkébb, hogy Ernesto Pellegrini, az Inter akkori elnöke azt mondta neki, amikor a Real Madrid le akarta igazolni: "Lothar, ha van a szobádban egy Picasso-kép, azt sohasem akarod eladni."

Augusztusban visszatért Németországba, a Bayernhez, ahol 2000 márciusának végéig szerepelt. Begyűjtött még három német bajnoki címet egy DBF kupa győzelem kíséretében, és pályafutása során nyert még egy Uefa kupát! 1999-ben újra Németország legjobb játékosa lett!  465 Bundesliga mérkőzésen összesen 121 gólt ért el.

Az amerikai World Cupon mind az öt mérkőzésen játszott, egy gólt szerzett, a kiesést jelentő bolgárok elleni mérkőzésen tizenegyesből.

Több, mint három év után 1998 tavaszán tért vissza a válogatottba, és szerepelt a francia világviadalon. A legtöbb világbajnoki mérkőzésen játszott, 25 alkalommal, ezzel csúcsot állított!

Az 2000-es EB selejtezőkön hat alkalommal szerepelt (1992-től mind klubbjában, mind a válogatottban középhátvéd) 150szeres válogatottságát (23 gól) a német szempontból csúfos véget érő Eb-n érte el, ezzel ő minden idők legtöbbszörös válogatottja!

2000-től a New York/New Jersey MetroStars csapatának tagja, ám az amerikai életet hamar megunja!

Edzőként a Rapid Wien csapatánál debütált, első évében bajnok.

Második állomása a Partizan, amellyel szintén bajnok, és sikerül csapatának bejutni a Bajnokok Ligájába is, ahonnan tisztes helytállással búcsúztak..

2004 január elsejétől a Magyar válogatott szövettségi kapitánya, több-kevesebb sikerrel. Két évig volt magyar kapitány, a 2006-os év első hónapjától a brazil Atletico Paranaense csapatát irányította, majd még ugyanebben az évben visszatért Ausztriába Szalzburgba. 2008-ban és 2009-ben az Izraeli Maccabi Netanya csapata következett, míg jelenleg (2010) ő Bulgária nemzeti 11-ének kapitánya.

Nehéz ember hírében áll, négyszer nősült: Silvia(1981) két gyermeke édesanyja (Alisa, Viola), második felesége Lolita(1994), egy gyermeke édesanyja (Loris), Marijana Kosztics a harmadik(2003), a legutóbbi (2009) felesége pedig a nála 26 évvel fiatalabb ukrán Krisztina Liliána Csudinova volt, ám ez a kapcsolat is megromlott.

Lothar Matthäus minden idők egyik legjobb játékosa, az Inter család örökös tagja!

Danke Lothar!

  

Hirdetés
Ki olvas minket

Oldalainkat 25 vendég és 0 tag böngészi